Grzyby-Start arrow Atlas grzybów arrow wg.nazw polskich arrow P arrow Pieczarka łąkowa
Pieczarka łąkowa
 Agaricus campestris var. campestris
L. 1753

Gromada: grzyby podstawkowe - Basidiomycota
Klasa: pieczarniaki - Agaricomycetes
Rząd: pieczarkowce - Agaricales
Rodzina: pieczarkowate - Agaricaceae
Rodzaj: pieczarka - Agaricus L.: Fr.


Kapelusz średnicy 30 do 120 mm; młody prawie kulisty, zamknięty; później półkulisty do rozpostartego. Powierzchnia sucha, gładka, lśniąca, jedwabiście, promieniście włóknista; na środku czasami spękana w rzadkie, brązowawe, przylegające łuseczki; barwy białej, czasami lekko żółtawej, z wiekiem po uciśnięciu lekko brązowieje. Brzeg długo podwinięty, młody lekko kosmkowaty, potem łuskowato spękany.

Blaszki gęste, wolne, ostrza gładkie; za młodu różowe, później brudnoróżowe, czekoladowobrązowe, czarnobrązowe.

Trzon 30 do 100 mm wysoki, 10 do 25 mm gruby; walcowaty, wysmukły, przy podstawie zaostrzony; powierzchnia lekko włóknista, barwy białej, czasami lekko różowawej, z wiekiem u podstawy rdzawobrązowy.

Pierścień wąski, błoniasty, słabo wykształcony, nietrwały.

Miąższ mięsisty, barwy białej, po przekrojeniu lekko różowieje. Zapach przyjemny, grzybowy; smak łagodny.

Zarodniki jajowate lub eliptyczne, gładkie, grubościenne. O wymiarach 6,5-10 x 4,5-6 µm. Wysyp czekoladowobrązowy.

Występowanie: Na łąkach, pastwiskach, polach, w ogrodach; rzadko w lasach. Wyrasta zazwyczaj gromadnie, od maja do października. Częsta.

Wartość: Grzyb jadalny.

Gatunki podobne:
- pieczarka biaława Agaricus arvensis nie ma różowych blaszek, ale zawsze szare, jej miąższ pachnie anyżowo i nie czerwienieje po przecięciu, trzon i kapelusz po uciśnięciu wyraźnie żółkną;
- pieczarka dwuzarodnikowa [pieczarka polowa] Agaricus bisporus ma kapelusz szarobiały, brązowawy i zazwyczaj grubawy pierścień;
- pieczarka żółtawa [pieczarka karbolowa] Agaricus xanthoderma, niejadalna, ma środek kapelusza charakterystycznie spłaszczony, blaszki zazwyczaj szaroróżowe, zwisający pierścień z kantem, miąższ żółknący, potarty u nasady barwi się chromowożółto, zapach karbolu lub atramentu - czasami dopiero podczas obróbki cieplnej.

Inne nazwy: pieczarka polna, bedłka pieczarka, pieczarka inspektowa, pieczarka ogrodowa, pieczarka zwyczajna, pieczarka polowa, pieczarka prawdziwa, bedłka polna.

Synonimy: Agaricus campestris L. 1753, Agaricus campestris var. fuscopilosellus F.H. Møller 1952, Agaricus campestris var. squamulosus (Rea) Pilát 1951, Fungus campestris (L.) Kuntze 1898, Pluteus campestris (L.) Fr. 1836, Pratella campestris (L.) Gray 1821, Psalliota campestris (L.) Quél. 1872, Psalliota campestris var. squamulosa Rea 1932, Psalliota flocculosa Rea 1932

Uwagi: Gatunek bardzo zmienny. Często wyrasta w dużych, czarcich kręgach.
Znajduje się na liście grzybów dopuszczonych do obrotu handlowego i przetwórstwa.

Opracowanie: Izabella Kulińska

Literatura:
B. Gumińska, W. Wojewoda "Grzyby i ich oznaczanie", PWRiL, Warszawa 1985
P. Skoubla "Wielki atlas grzybów", Elipsa, Poznań 2007
E. Gerhardt "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik", KDC, Warszawa 2006
W. Wojewoda „Krytyczna lista wielkoowocnikowych grzybów podstawkowych Polski” IB PAN, Kraków 2003
Wszelkie prawa zastrzeżone
Jeśli chcesz wykorzystać nasze zdjęcia lub informacje lub zapytaj na forum
Dyskusja o gatunku

W internecie:
www.nahuby.sk
www.kaszuby.mikologia.pl
www.grzyby.pl
www.rysch.com/pilze