Grzyby-Start arrow Atlas grzybów arrow wg.nazw polskich arrow G arrow Grzybówka fioletowawa
Grzybówka fioletowawa
 Mycena pura
(Pers.) P. Kumm. 1871

Gromada: grzyby podstawkowe - Basidiomycota
Klasa: pieczarniaki - Agaricomycetes
Rząd: pieczarkowce - Agaricales
Rodzina: grzybówkowate - Mycenaceae
Rodzaj: grzybówka - Mycena (Pers.: Fr.) Gray

Kapelusz średnicy 10 do 50 mm; za młodu dzwonkowaty, stożkowaty, z wiekiem wypukły, z małym tępym garbkiem; higrofaniczny; powierzchnia gładka, barwy cielistoliliowej, różowej, fioletowawej, czasami prawie białej; gdy suchy jaśniejszy; brzeg nieco jaśniejszy, prążkowany, u straszych owocników wywinięty do góry.

Blaszki szerokie, brzuchate, połączone poprzecznymi żyłkami; przyrośnięte albo zaokrąglone przy trzonie, czasem zatokowo wycięte; barwy białawej, szarawej, połyskujace fioletowo, z jaśniejszymi ostrzami.

Trzon 40 do 70 mm wysoki, 2 do 5 mm gruby; gładki, kruchy, pusty; barwy kapelusza; powierzchnia naga, lśniąca, z białym nalotem w górnej części; przy podstawie widoczna biała grzybnia.

Miąższ cienki, trochę wodnisty, białawy, różowawoliliowy; zapach i smak rzodkiewkowy.

Zarodniki wydłużone, elipsoidalne, gładkie, bezbarwne. O wymiarach 5-8,5 x 2,5-4 µm. Wysyp biały, amyloidalny.

Występowanie: Na ziemi, w różnych typach lasów, także poza lasami, na łąkach, murawach, ugorach; od lipca do października, bardzo pospolita.

Wartość: Grzyb niejadalny, nawet słabo trujący.

Gatunki podobne:
Grzybówka ząbkowana Mycena pelianthina ma wiekszy kapelusz (40-60 mm) i blaszki z porpurowoczarnym obrzeżem.
Grzybówka różowa Mycena rosea o kapeluszu różowym, bez odcieni fioletowych.

Inne nazwy: bedłka liliowa, grzybówka czysta.

Synonimy: Agaricus ianthinus Fr. 1821, Agaricus pseudopurus Cooke 1882, Agaricus purpureus Bolton 1788, Agaricus purus Pers. 1794, Agaricus purus var. purpureus (Bolton) Pers. 1801, Gymnopus purus (Pers.) Gray 1821, Gymnopus purus var. purpureus (Bolton) Gray 1821, Mycena pseudopura (Cooke) Sacc. 1887, Mycena pura forma alba (Gillet) Arnolds 1982, Mycena pura var. alba Gillet 1876, Mycena pura var. carnea Rea 1922, Mycena pura var. ianthina (Fr.) Gillet, Mycena pura forma ianthina (Fr.) Maas Geest. 1989, Mycena pura forma lutea (Gillet) Arnolds 1982, Mycena pura var. lutea Gillet 1876, Mycena pura forma multicolor (Bres.) Kühner, Mycena pura var. multicolor Bres. 1892, Mycena pura var. pura (Pers.) P. Kumm. 1871, Mycena pura forma purpurea (Gillet) Maas Geest. 1989, Mycena pura var. purpurea Gillet 1876, Mycena pura forma roseoviolacea (Gillet) Maas Geest. 1989, Mycena pura var. roseoviolacea Gillet 1874, Mycena pura forma violacea (Gillet) Maas Geest. 1989, Mycena pura var. violacea Gillet 1876, Poromycena pseudopura (Cooke) Singer 1945, Gymnopus purus purpureus (Bolton) Gray 1821, Gymnopus purus var. purus (Pers.) Gray 1821, Mycena ianthina (Fr.) Gillet, Prunulus purus (Pers.) Murrill 1916

Uwagi: Gatunek bardzo zmienny, ale rozpoznawalny po rzodkiewkowym zapachu i smaku.

Opracowanie: Izabella Kulińska

Literatura:
B. Gumińska, W. Wojewoda "Grzyby i ich oznaczanie", PWRiL, Warszawa 1985
E. Gerhardt "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik", KDC, Warszawa 2006
W. Wojewoda „Krytyczna lista wielkoowocnikowych grzybów podstawkowych Polski” IB PAN, Kraków 2003
Wszelkie prawa zastrzeżone
Jeśli chcesz wykorzystać nasze zdjęcia lub informacje lub zapytaj na forum
Dyskusja o gatunku